سفارش تبلیغ
صبا ویژن
  جغرافیا
این تویی که اغیار را ازدل های دوستانت زدودی ... و چون عالَم ها آن را وحشت زده کند، تو همدم آنانی . [امام حسین علیه السلام ـ در دعای روز عرفه ـ]
وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
کل بازدیدهای وبلاگ
117667
بازدیدهای امروز وبلاگ
16
بازدیدهای دیروز وبلاگ
5
منوی اصلی

[خـانه]

[  RSS  ]

[شناسنامه]

[پست الکترونیــک]

[ورود به بخش مدیریت]

درباره خودم
جغرافیا
صباح ملک حسینی
کارشناسی ارشد جغرافیا هستم
لوگوی وبلاگ
جغرافیا
بایگانی
بهار 1386
تابستان 1385
بهار 1385
زمستان 1384
اوقات شرعی
اشتراک در خبرنامه
 
پارسی بلاگ
www.parsiblog.com

نویسنده مطالب زیر:   صباح ملک حسینی  

عنوان متن ساطان آباد سه شنبه 84 بهمن 25  ساعت 7:8 عصر

عراق سلطان‏آباد اراک

عراق عجم

ایالت «جبال‏» را در قرون وسطى «عراق‏» (باقید) «عجم‏» نامیده‏اند تا با «عراق‏عرب‏» اشتباه نشود. یاقوت حموى در این خصوص گوید: ایرانیان در این زمان کلمه‏«عراق عجم‏» را به جاى ایالت جبال به کار مى‏برند... .

جبال

برخى از شهرهاى مشهور ناحیه جبال: همدان، بروجرد، نهاوند، اسدآباد، دینور،کرمانشاه، زنجان، ابهر، سمنان، قم، کاشان، اصبهان و طالقان.

نواحى‏چهارگانه جبال عبارت‏بوده است ازکرمانشاه و همدان و رى واصفهان.

و برخى گفته‏اند: جبال یا قوهستان (کوهستان) ناحیه‏اى است که از یک‏جانب به نواحى هرات پیوسته و از آنجا امتداد یافته تا به نهاوند و همدان و بروجردمى‏پیوندد.

حمدالله مستوفى در کتاب «نزهة‏القلوب‏» گوید: ولایت عراق عجم شامل‏چهل پاره شهر است‏حدودش ولایات آذربایجان و کردستان و خوزستان و فارس‏و... و به جیلانات پیوسته است و طولش از سفیدرود تا یزد صد و شصت فرسنگ‏و عرض آن از جیلانات تا خوزستان صد فرسنگ...

در کتاب «سرزمینهاى خلافت‏شرقى‏» آمده: اسم عراق هنوز در حال حاضربه کار مى‏رود زیرا آن قسمت از ایالت قدیم جبال که در جنوب باخترى تهران واقع‏شده میان اهالى محل به ولایت عراق معروف است و چهار شهر بزرگ: کرمانشاه، همدان، رى و اصفهان از زمان قدیم بزرگترین شهرهاى نواحى چهارگانه ایالت‏جبال بوده‏اند

در کتاب «گزارشنامه‏» آمده: عراق عجم شامل شهرهاى اصفهان، گلپایگان،همدان و اراک فعلى بوده، و این اصطلاح یعنى عراق عجم بیشتر در اصطلاح‏گویندگان و شعرا وارد گردیده است. اشعار فارسى را به سه سبک خراسانى‏و عراقى و آذربایجانى تقسیم کرده و سبک هندى را نیز به آن افزوده‏اند.

در کتاب «تاریخ عراق عجم‏» تالیف سال 1334ق آمده است:

در عصر حاضر ممالک عراق عجم به چندین ولایات منقسم است که‏هرکدام حکمران مخصوص داشتند... و در این زمان در وسط معموره ایران،ممالک عراق عجم عبارت از ولایات مفصله‏الذیل است: همدان، عراق، قم،ساوه و زرند، قزوین، خمسه، طهران، کاشان ولایات ثلاثه (کمره، گلپایگان،خوانسار) اصفهان، یزد، ملایر، تویسرکان، نهاوند، دامغان، سمنان، شاهرودو بسطام.

حدود حالیه عراق: از طرف شمال به خاک ساوه و زرند، و غربا به همدان‏و ملایر، و جنوبا به بروجرد و کمره و شرقا به محلات و قم اتصال دارد.

حکومت‏نشین ولایت عراق شهر جدیدالبناء سلطان‏آباد است.

سالهاى دراز یوسف‏خان سپهدار، حکمران عراق و رئیس قشون بود و چون‏به مرور در عراق تمکن فراوانى به هم بسته بود از جانب دولت اجازه تحصیل کردکه شهر جدیدى درخور مقر حکومت عراق تاسیس نماید، على‏هذا در سال 1227شروع به عملیات آبادى شهرى نمود  و آن را به نام سلطان ایران «سلطان‏آباد»نام نهاد و در کمال جمال و برج و باره، و راسته بازارش در غایت متانت و حصانت‏اتمام یافت

منبع : یادنامه مرحوم آیت الله اراکی

 


  نظرات شما  ( )


لیست کل یادداشت های این وبلاگ

مقالاتی در باره ی اراک و استان مرکزی
مدارس قدیم اراک (سلطان آباد)
شهید علی هاشمی سنجانی
5- دکتر تقی ملکی
4- دکتر عزالدین ابطحی
3- دکتر ابراهیم مرادیان
3-دکتر سید محمد شهرجردی
2- دکتر عزالدین ابطحی
آشنایی با پزشکان شهر اراک
چشمه آب معدنی اراک
اراک
خانه حسن پور در اراک
[عناوین آرشیوشده]


 

Powered by : پارسی بلاگ
Template Designed By : MehDJ